Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A nagy tojás-rejtély: milyen gyakran és mennyi kerüljön a tányérunkra?

2018. October 29.

Biztosan hallott már mindenki a tojás körül zajló vitáról. Ártalmas vagy sem? Mennyit ehetünk belőle? Ha egészségesek vagyunk, a tojás fogyasztása mindenképpen ajánlott, ám érdemes jobban utánajárni annak, hogy milyen gyakran és mekkora mennyiségben érdemes tojásos ételeket enni.

Táplálkozástanilag a tojások nagyszerű fehérjeforrások, segítik stabilizálni a vércukorszintünket, valamint tartalmazzák az összes létfontosságú aminosavat. A tojássárgája olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és többféle rákbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy 2003-ban publikált tanulmány szerint napi 1 tojás elfogyasztása nincs összefüggésben a szívkoszorúér-betegség és a szívroham kialakulásával. A kísérlet 115 ezer felnőtt bevonásával, 15 éven át zajlott. Több tanulmány is bebizonyította, hogy amennyiben tojást reggelizünk, kevesebbet fogunk ebédelni, mert jóllakottabbnak érezzük majd magunkat. És mivel bizonyított a kapcsolat az elhízás és a szívbetegségek között, a tojás étvágycsökkentő hatása máris pozitív.

Ne hagyjuk ki azonban a felsorolásból a rizikófaktorokat se! A tojás telített zsírokat tartalmaz, amelyekből ha túl sok kerül a szervezetünkbe, emelkedhet a koleszterinszintünk, illetve ezek a zsírok növelhetik a szívizomzat betegségeinek kialakulási kockázatát is. Egy nagyobb tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, az ajánlott napi maximum egészséges felnőttek esetén 300 mg, szívproblémákkal küzdők, illetve 2-es típusú cukorbetegek számára pedig 200 mg.

Összefoglalva tehát, ha szeretjük, maradjunk napi 1 tojásnál, és ne felejtsünk el mellé sok zöldséget, valamint egészséges, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztani.

 

Forrás: today.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spanyol tortilla, ezúttal töltve

Spanyol tortilla, ezúttal töltve

Ma van a tojás világnapja, amelyre ezúttal a spanyolok finom tortilláját választottam receptként. A régi, autentikus spanyol konyha olcsó, egyszerű alapanyagokból álló, de egyben tartalmas fogásairól ismert. Ilyen ez a tortilla is, ami tulajdonképpen nem más mint egy burgonyás omlett.
Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

Innen tudhatod, hogy még jó a tojás

A hűtő végében pihenő tojások vagy veszélyes ellenségek, vagy még bátran használható alapanyagok.

Napi ajánlatunk

Top videók