Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

A maradék alaplé felhasználásának 8 módja

Zseniális tippek

A boltban kapható alaplevek gyakran sokkal nagyobb kiszerelésben érkeznek, mint amennyire szükségünk van. A maradék viszont többnyire nem elég egy következő ételhez. Nem hatalmas probléma, de elég zavaró, hiszen nem szeretjük ide-oda rakosgatni a megmaradt alapanyagokat. Most viszont mutatunk 8 olyan felhasználási módot, ami túlmutat azon, hogy „adjuk a tésztavízhez”.

Ezzel kenjük ki a tepsit: Húsok elkészítésekor gyakran bort kell önteni a tepsibe, hogy mártást kapjunk. Ne használjuk el a drága Merlot-t, inkább a maradék alaplevet.

Adjuk krémes szószokhoz: Extra sós ízekért érdemes a tejszín egy részét, vagy a tahini szószt alaplével helyettesíteni, ez fellazítja a krémes öntetet.

Használjuk gabonafélék főzéséhez: Barnarizs, quinoa, köles. Mindegy, melyiket főzzük, ha a forrásban levő vízhez egy kevés alaplevet öntünk, sokkal ízletesebb lesz. Sőt, ha elég alaplevünk van, nem is kell víz.

Ezzel melegítsük újra a tésztát: A mikrós melegítéstől gyakran száraz, gumiszerű újramelegeített tésztát kapunk. Hogy ezt elkerüljük, öntsünk egy kevés alaplevet egy lábasba és abban melegítsük újra a tésztát. Nedves és extrán ízes lesz a végeredmény.

A maradék tepsis ételnek is jót tesz: Csepegtessünk 1-2 ek. alaplevet az ételre, mielőtt a mikróba tesszük. Így megóvjuk a kiszáradástól.

Öntsük a párolóba: Párolás során is helyettesíthetjük a vizet alaplével, így ízesebb zöldségeket kapunk. Nem kell plusz sót vagy vajat hozzáadnunk.

Nyalánkság a kutyusnak: Fagyasztott alaplé nyalogatása nem biztos, hogy akkora szórakozás nekünk, de a kedvenceinknek igen. Készítsünk jégkockát az alapléből, majd tároljuk egy lezárható zacskóban. Állandóan kéznél lesznek, ha kutyáinknak egy kis hűsítő finomságra lenne szükségük.

Készítsünk gazpachot: Természetesen leveshez is használható, de a nyári melegben inkább készítsünk belőle hideg verziót. A gazpacho ilyenkor tökéletes választás, a paradicsomszósz egy részét cseréljük alaplére.

 

forrás:prevention.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!