Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

7 lépés, amit bármilyen receptből elhagyhatsz

Horvát Sára kisokosa
2016. September 14.

A cím vonzó, és igaz is. De egyvalamit szögezzünk le: egy ételreceptben semmi sem felesleges, minden egyes lépés azt szolgálja, hogy az étel tökéletes legyen. Viszont ez a néhány dolog elhagyható, mert nem lesz óriás különbség végeredmény és végeredmény között. Olvass tovább és meglátod!

1. Nem kell megmosnod a csirkét

Én eleve sosem mosom, és leginkább ezért: az egész mosás lényege az, hogy a baciktól megszabadulj. De gondolj bele, a kis vízcseppek szanaszét repülnek a mosogatóban, a konyhában, viszik magukkal pont azt a sok bacilust, amitől meg akartál szabadulni. Halál a bacikra, de inkább főzéssel!

2. Forralj bátran!

Ha arról van szó, hogy valamit forralással sűrítesz, az okosok azt tanácsolják, lassan, épp csak gyöngyöztetve főzd el a felesleges folyadékot. Ha unod, akkor kapcsold magasabbra a hőfokot, de nagyon figyelj: hipp-hopp odégetheted pl a becsben tartott, sziruposnak szánt balzsamecetet.

3. Nem kell gyömbért hámoznod

Persze csak akkor nem, ha mondjuk reszeled, vagy turmixolod, vagyis igazán apró részekre vágod. Ott nem fog számítani. És ugyanez igaz akkor is, ha nagyobb darabokra vágod, majd ezeket a darabokat tálalás, vagy fogyasztás előtt kidobod, pl egy gyömbérteában, vagy ázsiai levesekben.

4. Nem kell az uborka magját kikaparnod

Ha nem akarod. Sok receptben amiatt javasolt kikaparni, mert ez a rész tartalmazza a legtöbb vizet a zöldségben. Ugyanakkor itt van az íz nagy része is. Úgyhogy ha pl nem tzatzikiről van szó, ahol fontos, hogy ne legyen folyós, hanem inkább szósz szerű a saláta, akkor hagyd a magokat.

5. Csippents csak!

Ez persze csak a nagyon kis mennyiségekre igaz, vagyis a ¼ kanál só, 1/8 kanál cayenne bors és társai. Itt nyugodtan mehet a csipet. Állj! Ha a molekuláris konyha felé kacsintgatsz, akkor ezt a pontot ne vedd figyelmbe; ott minden kis mennyiségnek jelentősége van!

6. Nem kell pirítanod a húst hosszú párolás előtt

Kelleni nem kell, de jó, ugyanakkor tényleg nem eget rengető a különbség. A pirítás a régi hiedelmekkel ellentétben, nem zárja a nedvességet a rostokba, hanem ízt ad, és ez a tény nagyon is fontos. Az egész étel mélyebb, teltebb ízű lesz a pirítástól, pl egy hosszan sült lapockánál érdemes kísérletezni.

7. Nem kell átszitálnod a lisztet

Ha átszitálod, levegősebb, könnyebb tésztát kapsz. Ha nem, akkor egy habverővel átkeverve megszabadulhatsz a nagyobb csomóktól, és nem veszítesz semmit. A piskóta talán az egyetlen, ahol számottevő a különbség de mivel ott a habbal való óvatos bánásmód is feltétele a légies tésztának, nem biztos, hogy a liszt átszitálásán múlik a végeredmény.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 izgalmas medvehagymás recept

5 izgalmas medvehagymás recept

A tavasz eljöttének első biztos jele a medvehagyma megjelenése a piacokon. Nem a spárga és nem is az eper az első, ezek majd csak később, május elején lepik el a standokat. A medvehagymát viszont, használjuk bátran spenót helyett vagy fűszernövényként.
Tervezz menüt, válogass recepteket!

Tervezz menüt, válogass recepteket!

A jó öreg kockás papír remekül jön most, segít rendszerezni az ötleteket, átlátni a menüt, kombinálni és csereberélni. Szánjunk akárcsak 30 percet arra, hogy kettesben maradjunk a jegyzeteinkkel, aztán rövidítsünk, egyszerűsítsünk és persze osszuk ki okosan a feladatokat!
Mit csináljak újkrumpliból? Mi megmondjuk! 3 szuper nyári recept

Mit csináljak újkrumpliból? Mi megmondjuk! 3 szuper nyári recept

Hiszen már annyira vártuk a pillanatot, hogy feltűnjenek a piacon a helyes kis újkrumplik. És most, hogy itt vannak tömegesen, kellene pár recept a petrezselymes, szuper klasszikuson túl. Mi összegyűjtöttünk három ilyet, ami tutira mindenkinek bejön.

Napi ajánlatunk

Top videók