Izgalmas receptek és praktikus megoldások Pataky Pétertől és vendégeitől

5 melengető krémleves a hideg estékre

Lélek és test melegítő krémlevesek ebédre, vagy akár vacsorára. Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után éhesen, átfagyva hazaérve egy tál gőzölgő levessel találkozni a konyhában.

Laktató, melengető, pikáns és krémes. Ki ne vágyna ilyen paraméterekkel rendelkező levesre egy hideg téli estén? A krémlevesek a gasztronómia nagy találmányai, hiszen egy kis fűszerrel és botmixerrel bármelyik téli zöldség szimpatikussá tehető. Fehérrépa, cékla, brokkoli, karfiol - bármelyik gyermek vagy férfi ember lepattanna róluk, de krémlevesként, megfelelő levesbetéttel ellátva, imádni fogják.

Almás gesztenyekrémleves

Ehhez a  villámgyorsan elkészíthető leveshez nem kell mást csinálnunk, mint jó alaposan belenézni a hűtőszekrénybe és a fagyasztóba, és a legalsó rekeszekből előhalászni a maradék zellert, almát és a fagyasztott gesztenyemasszát, mert azért ez minden háztartásban előfordul. Innentől kezdve könnyű az ügymenet: főzés, turmixolás és jöhet a roppanós levesbetét.

 

Márványsajtos fokhagymakrémleves

Fotó: Bársony Bence / RTL Klub

Fotó: Bársony Bence / RTL Klub

Ennek a pikáns és nem éppen hétköznapi krémlevesnek a receptjét Erős Antónia jegyzi. A műsorvezető, családjával együtt a zöldségek nagy barátja, fő specialitása a főzelékek és a krémlevesek. A fokhagyma és a márványsajt szuper párost alkotnak a lábosban, ha valakinek még ez sem elég, löttyinthet hozzá egy kupica jófajta pálinkát is. Ebben a formában garantáltan felmelegszünk az esti krémlevesünktől.

Sült paprikás karalábé krémlevessultpaprikas_karalabekrem_SZF_3

Az ízek, illatok és a színek gyönyörűséges játéka ez a krémleves. Nem a villámgyors kategória, hiszen a szép piros kápia vagy kalifornia paprikákat sütőbe 30 percig elő kell sütni, de közben már haladhatunk tovább a leves karalábés részével. A végén egy össznépi turmixolás és készen is van a műremek. Bármilyen zöld fűszerrel díszíthetjük, de a karalábé felcsíkozott zsenge levelei erre a legalkalmasabbak.

Csicsókakrémleves pirított mogyoróval

A csicsóka manapság már nálunk is elterjedőben van. A világ számos más pontján pont azért is olyan nagyon kedvelt ez a gumós növény, mert íze a burgonyáéhoz hasonlít, és olyan sokoldalúan felhasználható, hogy csak a fantáziánk szabhat neki határt. Tökéletes példa erre ez a téli krémleves, mely a zöld fűszereknek (kapor, petrezselyem, tárkony, snidling) köszönhetően különleges ízek világába kalauzol el bennünket. Ne felejtsük el levesbetétként a pirított török mogyorót!

Narancsos sütőtökkrémlevesNarancsos sütőtökkrémleves

Az őszi-téli krémlevesek koronázatlan királynője ez a sütőtökkrémleves. Persze ebben is van egy kis csavar, hogy ne legyen unalmas: kakukkfűvel, szerecsendióval és narancslével bolondítottuk. A narancstól, méztől és a sült töktől nem csak nyarat idézően napsárga, de különlegesen pikáns is lesz.

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Strandra készülsz, de nincs jégakkud? Ne ess kétségbe!

Strandra készülsz, de nincs jégakkud? Ne ess kétségbe!

Jól esik a strandon a jégbe hűtött görögdinnye és a hűsítő sör. Akkor sem kell ezeket nélkülöznünk, ha éppen nincs otthon jégakkunk.
Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?
Túrós nokedli

Túrós nokedli

Bár a nokedlit sokan csak hagyományosan tudják elképzelni, nem is gondolják, hogy egy kis túró mennyivel lágyabbá teszi a tésztáját. Pataky Péter megmutatja, pontosan hogyan készül.

Top videók