Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
19 fánkrecept farsangra

5 fővárosi fánkozót teszteltünk

Mivel már itt a február, a farsangi szezon, jöhetnek a lyukas közepű, töltött, mázas, cukros fánkok.
2018. February 3.

Itthon a farsang az igazi beöltözős buli – nem a Halloween – mellyel elűzzük a telet, és egy jót mulatunk. Színesebbnél színesebb jelmezek, zene, tánc, és ami a gasztro szempontjából a legfontosabb, a finom falatok. Az egyik ilyen hagyomány pedig a fánk.

Egyre több fánkozó nyílik Budapesten, és a cukrászdák, sütizők is kezdik felvenni kínálatukba ezeket a desszerteket. Innen jött az ötlet, hogy felkerekedek és megnézek 5 fővárosi fánkozót, hogy elmeséljem nektek tapasztalataimat. Mivel rövid idő alatt teszteltem az 5 helyet, így már február elején elfogott az érzés, hogy egy évig nem bírok majd fánkot enni. Persze, ha otthon anya elkészíti a hagyományos, kelt tésztás, házi fánkot (mellé a házi baracklekvár), akkor biztos, változik a véleményem…

De megérte? Meg! Nagyon finom falatokat kóstoltam, minden helyen csak egy fánkot rendeltem, és mindegyikben felfedeztem valami különlegeset, mely kiemeli a helyet a többi közül. Nem is húzom tovább az időt, íme, a fánk mustrám.

1.The Hoop

Ez kicsit kilóg a sorból, hiszen nem fánkozó, hanem cukrászda, de már annyiszor elmentem mellette az Árkádban, hogy muszáj volt most bevenni a listába. Itt egy Nutellával töltött fánkot kértem, melyen csokimáz is volt, és mogyoró darabkák. Sajnos, a neten kinézett pekándiós nem volt, de a kókuszos. Mivel nem ez az üzlet fő profilja, így kisebb is a fánkválaszték a többi üzlethez képest, de egyébként így is van miből szemezgetni.

Az üzlet kicsi, kb, egy félig nyitott kis helyiség, mint a plázás éttermek általában, de nagyon vidám és színes. Ülőhely is van, hogyha nem futtában szeretnénk betömni a fánkot. Na, és a fánk… kicsit száraz volt, és nem volt olyan puha a tésztája, mint a többinek, sokkal lágyabbra számít az ember, ha egy fánkba harap. Jó pont viszont, hogy itt sem gejl a töltelék, nem mámorítóan cukros. Egyébként a fánkok jól néznek ki – még a pillecukros is, aminek egyébként nem vagyok rajongója. Az árak pedig szintén 300-400 Ft körül mozognak.

2.The Donut Library

Itt egy PBJ-t, vagyis egy mogyoróvajas-lekvárosat ettem, az igazi amerikai szellem jegyében. A tészta puha volt, a töltelék pont jó mennyiségű, nem éreztem azt, hogy instant cukorsokkot kapok. Az ízek jól harmonizáltak egymással. A helyiség dizájnja kellemes, fehér és pasztell színek dominálnak, viszont kevés az ülőhely. Többször volt már, hogy itt fánkoztam – titkos kedvenc ez a hely – de az esetek többségében nem tudtam helyben elfogyasztani a finomságot, mert nem volt hova leülni.

Egyébként a Librarynek széles a kínálata, mindig kerülnek be újdonságok (a legfrissebb a waffeles, amelyre nagyon pályázok), és ünnepi darabok is (karácsonyi, halloweenes, stb). Kávék, shake-ek, fánkos kiszerelésben is kaphatók. A fánktészta lágy, megfelelően kelt, sosem ettem még itt száraz fánkot. A töltelék és a máz sem tolakodóan édes, az árak pedig teljesen korrektek: 300-400 Ft körül mozog egy fánk ára, melyekből dobozban elvitelre is lehet kérni, nemcsak egyesével.

3.Mr. Furnk

Itt egy csokis, színes cukrokkal elhalmozott fánkot ettünk, mely valóban nagyon édes, talán a leginkább cukormámorba taszító mind közül. A fánkok és maga a hely is tipikusan amerikai érzést árasztanak. Nagyon bő a kínálat, percek kellettek, mire döntöttem, mit is szeretnék. Rögtön az jutott eszembe, ha belépünk ide egy kisgyerekkel (vagy egy naggyal), a színek és a sok-sok finomság úgy elvarázsolják, hogy haza se akar majd jönni.

A kínálatra is a vidámság, a szórakozás, a cukiság jellemző; vannak pandás fánkok, emojisok, minionosok, stb. A tágas beltérben aránylag sok az ülőhely, így le is tudtam ülni, megenni a cukorbombámat. Az elején kicsit mérgelődtem magamban, hogy nincs töltve, de mire megettem, már nem bántam. Kapni itt fánkos shake-eket is 2-3 ezer forintért, melyek már ránézésre vércukorszint-emelkedést eredményeznek. Maguk a fánkok itt kicsit más árkategóriába esnek, mitn a többi helyen: 400-700 Ft körül van egy darab.

4.Fánki Donut

Végezetül a Fánki Donut üzletbe látogattam el, amiről eddig csak olvastam – jókat. A közepesen bő választékból egy tiramisusat kértem. A fánkok és az üzlet színei sokkal visszafogottabbak, a pasztell színek és a dizájn is otthonos hangulatot kölcsönöznek a helynek, kis kuckós, kellemes feelingű hely. elég chilles a hangulat, egy fánk erejére kikapcsol a rohanó Nagymező, és Király utcából.

A fánkokról pedig… egységáron mindegyik 390 Ft, így legalább senki sem az ár alapján választ. A tiramisusban a cappuchinos töltelék nagyon finom volt, egyáltalán nem tolakodóan édes. A tészta lágy volt, bár kissé szárazabb, mint a Boxnál, vagy a Librarynél. Lehet kávét is kapni – az egyik vendég épp csak két latteért ugrott be, amíg ott ettem. Sőt 6-os box is van elvitelre 2100 Ft-ért.

5.The Box Donut

Igen, a kockás fánkosba is elnéztem. Itt egy sóskaramellásat kértem, mert nagyon szeretem a sóskaramellát. Nem is kellett csalódnom, megfelelően sós és megfelelően karamelles volt a töltelék. Egyébként a fánknak tényleg súlya volt, jó masszívan megtöltötték, harapáskor ki is mászott kicsit a karamella. A tányérokra csempészett kis üzenetek („Have a sweet day”) pedig csak extra mosolyt csalnak a vendégek arcára.

Mint már írtam, a töltelék masszív, nem spórolták ki, a fánktészta puha, légies, egyáltalán nem száraz. Széles választék van, sőt kávék, shake-ek, limonádék is kaphatók, és akár 12 fánkot is elvihetünk egy dobozban (4680 Ft-ért). A fekete-fehér-kék színű belső dizájn is kellemes, és a kis helyiségben egész sok leülési lehetőség van. Ami a legjobb véletlen pedig, hogy pont az aktuális kedvenc dalom szólt, mikor beléptem. Új kedvenc hely a láthatáron…?

 

Nos, ez volt a fánkkörképem 5 fővárosi fánklelőhelyről. A fánkozókat egyébként random választottam ki, az az 5 lett, ami legelőször eszembe jutott. Nekem mind közül a titkos kedvenc, The Donut Library, és az új kedvenc, a The Box Donut volt a csúcs. A Fánki Donutot a hangulata miatt is tudom ajánlani egy kellemes uzsonnára, csendes, beszélgetős hely. Nagy előny volt még számomra, hogy mindegyik helyen lehetett bankkártyával is fizetni.

Ha inkább a házi készítésű, nagyi receptje, vagy egy reformrecept alapján gyúrt, dagasztott, kelesztett fánkért rajongtok, nézzetek szét nálunk, bloggereink bőséggel elláttak minket fánkokkal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínai ötfűszeres almafánk

Kínai ötfűszeres almafánk

Isteni finom csak fahéjjal ízesítve, de még különlegesebb, ha kínai ötfűszerrel dobjátok fel a hagyományos almafánkot. Ez a fűszerkeverék az egy rész fahéj mellett egy-egy rész csillagánizst, édesköménymagot, szecsuáni borsot és szegfűszeget tartalmaz, igazi fűszeres, téli íz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!