Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

3 biztos tipp a fokhagymaszag ellen

2016. március 5.
Legyen tésztaszószban, megsütve, kenyérre kenve, vagy nyersen, hogy vámpírok ellen nyújtson védelmet, mind imádjuk a fokhagymát. Ám a szaga miatt mindenki más is könnyen észreveszi, mennyire szeretjük.

A fokhagyma illatos tulajdonsága azóta sújtja az emberiséget, mióta az első hagymákat kiástuk a földből. De szerencsére egyik kedvenc oldalunkon, a Food and Wine-on megtaláltuk a megoldást.  Az Ohioi Állami Egyetem kutatói olyan bizonyítékokra bukkantak melyekkel, meg tudjuk szüntetni a rossz szájszagot, mielőtt zavarni kezdené a körülöttünk lévőket. Kutatásuk alapján bemutatunk három módszert erre a problémára.

Együnk nyers almát!alma

Mind tudjuk, a félbevágott alma, ha kint hagyjuk a levegőn, megbarnul. Ezt a színváltozást egy olyan enzim okozza, amely nem csak kevésbé étvágygerjesztővé teszi a gyümölcsöt, hanem természetes úton szagtalanítja a kellemetlen illatért felelős szulfidokat.

Igyunk citromlevet!

citromEz a módszer kifejezetten jól működik ha a fokhagymát összetörve, főzés nélkül fogyasztjuk. A citromlében található savak lebontják az alliináz enzimet, amelyek  a fokhagyma összetörésekor keletkező kellemetlen szagokért felelnek.

Fogyasszunk zöld teát!tea_2

A zöld teának igen magas a polifenol-tartalma (ez amúgy egy antioxidáns). Ugyanúgy, ahogy az alma enzimjei, a polifenolok is elfedik a szagokért felelős molekulákat.

Sheryl Barringer, a kutatás egyik vezető tudósa szerint érdemes ezeket az alapanyagokat a fokhagymával együtt elfogyasztanunk. Például tegyünk egy kis almát abba a salátába, amire később fokhagymás dresszinget öntünk, vagy adjunk citromot a fokhagymás szószainkhoz, de természetesen akár egyből a szánkba is facsarhatjuk a levét, amint egy fokhagymás pirítósba haraptunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszernövények aprítása

Fűszernövények aprítása

Vannak spéci csodaollók, szeretjük is őket, de hacsak egy sima ollónk lenne, akkor is bátran belevághatunk az aprításba, olvasónk mutatja máris, hogy miként!
A könnybe lábadt szemek ellen

A könnybe lábadt szemek ellen

Van, aki még mindig keresi, mások pedig inkább engedik, hadd hulljanak a könnyeik. A hagymapucoláshoz mindenki viszonyul valahogy, mi is megpróbáltuk.

Napi ajánlatunk

Csicseriborsó lisztes gofri

Csicseriborsó lisztes gofri

Keverjük be most a tésztáját, és reggel csak süssük ki!
Epres-krémsajtos gofri szendvics

Epres-krémsajtos gofri szendvics

Más idénygyümölccsel is tökéletes
Spenótos gofri buggyantott tojással

Spenótos gofri buggyantott tojással

"Első látásra különös lehet egy zöld gofri látványa..." Íme a Zabkásakirálynő egészséges reggeli ajánlója

Top videók

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!