Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

10 ötlet az egészséges, olasz konyhához

Érdemes odafigyelni ezekre!
2016. augusztus 21.

 

1. Főzz az évszaknak megfelelően!

Mivel a tipikus olasz konyha előnyben részesíti a friss alapanyagokat, főzzünk az adott évszakban elérhető hozzávalókból. Így fantaszikus ízt tudunk kölcsönözni az ételeknek, anélkül hogy nagy mennyiségű zsírt, sót vagy cukrot kellene hozzáadnunk az ízek fokozása érdekében. A friss hozzávaló tápanyagokban is sokkal gazdagabbak, így sokkal egészségesebbek. Az olaszok nagyon szeretik a piacon sétálgatva összeválogatni az összetevőket, számukra már ez is az étel élvezetének része.

2. Ne főzz túl sok tésztát!

Amikor tésztát főzünk, ne számoljunk 120gram száraz tésztánál többet fejenként. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a teljes zacskó tésztát megfőzik, és a kelleténél sokkal többet esznek. Arra is figyeljünk, hogy ne főzzük túl a tésztát, legyen csak ‚al dente‘, így alacsonyabb lesz a kész tészta glikémiás indexe, így sokkal lassabban szívódik fel, így sokkal később leszünk éhesek.

3. Cserélj olajat!

Cseréld le a hagyományos olajat jó minőségű olíva olajra. Az egészséged szempontjából sokkal jobb, ha olívaolajjal főzzöl, mintha vajjal vagy margarinnal tennéd. A szűz olívaolaj tartalmaz antioxidánsokat, telítetlen és omega 3 zsírsavakat.

4. Hal

Hetente legalább kétszer fogyassz halat. A hal az egészséges olasz konyha nagyon fontos alapanyaga. Olasz ételekben sokszor találkozhatunk kagylóval is, ami tápanyagokban rendkívül gazdag. Nincs is jobb, mint egy tengeri haltál.

5. Tedd az étekezéseket eseménnyé!

Olaszországban minden étkezés fontos eseménynek számít, ennek köszönhetően nagyon megbecsülik az elfogyasztott ételt, és lehetőséget, hogy együtt lehetnek. Ne nézz TV-t evés közben. Koncentrálj az ételre, amit éppen eszel, így jobban tudod kontrollálni az elfogyasztott étel mennyiségét is.

6. Ne haszálj kész ételeket!

Sokkal megnyugtatóbb érzés, ha hetene párszor sikerül megoldanod, hogy az étel minden hozzávalóját te készítsd el. Így pontosan tudod, hogy mi kerül a lábosba, mi kerül a tányérra. Készítsd el saját szószaidat, saját húsgombócodat. Hétvégén, amikor jobban ráérsz még a tésztát is készítsd el magad!

7. Vigyázz a szósszal!

Az olaszok kevés szósszal fogyasztják a tésztát, nem ásztatják el benne. Sok szósszal csak fojtóbb, zsírosabb és kalóriadúsabb lesz az étel, ízletesebb semmiképpen. Ha figyelsz a súlyodra, kerüld a vastag, üreges csőtésztákat, mint pl. a rigatoni és a penne, mert nagyon sok szószt szívnak magukba.

8. Desszertek

Cseréld le a kalóriadús desszerteket egy egészséges gyümölcssalátára. Ha idény-gyümölcsökből készíted, olyan édes lesz, hogy tökéletesen kielégíti majd az édességek utáni sóvárgásodat.

9. Salátaöntet

Amikor salátaöntetet készítesz, használj ízletes, jó minőségű balzsamecetet, így kevesebb olaj is elég lesz az öntethez. A balzsamecet kalóriában szegény, és egy kis szűz olajjal összekeverve lecserélheted a nehéz, krémes önteteket.

10. Gremolata

Annak érdekében, hogy sokkal ízletesebb grillezett húst vagy halat kapj, használd a gremolata fűszert a nehéz, olajos szószok helyett. A gremolata egy olasz fűszerkeverék, ami nyers, apróra vágott fokhagymából, friss petrezselyemből és citromhéjból készül. Ha ezzel szóród meg a halat vagy a húst a főzés/sütés végén, sokkal ízletesebb lesz az étel, anélkül, hogy kalóriákkal is gazdagodna.

 

Forrás: bbcgoodfood.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olasz lecsós penne

Olasz lecsós penne

Az olasz lecsó újjászületése: pennével. Egy szenzációs ötlet, amivel nem csak a hűtőben talált maradékokat tudjuk hasznosítani, de finom egytálételt is varázsolhatunk a családnak vacsorára.
Olasz lecsós egytálétel steak burgonyával

Olasz lecsós egytálétel steak burgonyával

Könnyen elkészíthető ebéd vagy vacsora lehet, hiszen a fő alapanyagokból szinte biztosan mindegyik van otthon: paradicsom, paprika és krumpli. A mediterrán életérzést pedig egy kis bazsalikommal tudjuk megidézni.
Olasz krumplitorta

Olasz krumplitorta

Az olasz krumplitorta, mielőtt bárki azt hinné sós, gyorsan eláruljuk, hogy egy szuper édesség. Bátran ajánljuk kipróbálásra, senki nem fog csalódni benne.

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!